noelle clinique

Incontinenta urinara dupa nastere: cum poate fi rezolvata

incontinenta urinara dupa nastere

Sarcina, travaliul si nasterea produc modificari ale tractului urinar, astfel ca multe femei se confrunta cu incontinenta urinara dupa nastere. De obicei, scaparile involuntare de urina ar trebui sa dispara pe masura ce corpul se recupereaza. Sunt insa si situatii cand incontinenta ramane chiar si la ani distanta dupa ce o femei a nascut, fie vaginal sau prin cezariana. Din fericire, pentru femeile aflate in aceasta situatie, exista solutii. Ele pot opta pentru tratamentul PRP sau terapia vampir.

Incontinenta urinara dupa nastere este un efect secundar des intalnit in randul femeilor care au adus pe lume unul sau mai multi copii. Potrivit unui studiu recent, aproximativ o treime dintre femei sufera de incontinenta urinara incepand din al doilea trimestru de sarcina si pana in primele 3 luni dupa nastere.

Muschii planseului pelvin sustin vezica urinara. In timpul sarcinii si dupa nastere, apar modificari hormonale si anatomice, iar puterea muschilor podelei pelvine scade. Unele femei isi pot deteriora muschii planseului pelvin in timpul nasterii. Si nervii care controleaza vezica urinara pot fi, de asemenea, deteriorati in timpul nasterii, in special in timpul unei nasteri vaginale. Poti afla mai multe despre modificarile vaginale din timpul sarcinii si al nasterii din articolul Viata intima ca inainte de sarcina, cu ajutorul rejuvenarii vaginale dupa nastere naturala.

Incontinenta postpartum se produce atunci cand o persoana se confrunta cu incapacitatea de a-si controla vezica urinara, iar acest lucru poate incepe din timpul sarcinii, dar apare mai des dupa nastere.

Astfel, dupa nastere, o femeie se poate confruta cu doua feluri de incontinenta urinara, respectiv:

  • incontinenta urinara de efort;
  • incontinenta urinara de urgenta.

Incontinenta urinara de efort

Incontinenta de efort apare atunci cand stresul sau presiunea afecteaza vezica urinara. Muschii slabiti ai podelei pelvine exercita presiune asupra vezicii urinare si uretrei. Stranutul, rasul sau tusea pot cauza scurgeri de urina.

Incontinenta de urgenta

Pe de alta parte, incontinenta de urgenta se mai numeste si vezica hiperactiva. Scurgerea apare dupa o nevoie puternica de a urina, dar inainte ca o persoana sa poata ajunge la toaleta.

O persoana cu incontinenta urinara poate experimenta ambele tipuri de afectiuni, ceea ce se numeste incontinenta mixta.

Simptome ale incontinentei urinare dupa nastere

Mamicile cu incontinenta urinara au scapari neintentionate de urina, dar se pot confrunta si cu alte simptome precum:

  • spasme si presiune in zona pelvina;
  • urinare in timpul somnului;
  • merg la toaleta de mai mult de 8 ori pe zi sau mai mult de 2 ori pe noapte;
incontinenta urinara dupa sarcina

De asemenea, simptomele vezicii urinare hiperactive pot include scurgeri de urina si un impuls brusc sau incontrolabil de a urina.

Factori de risc

Femeile gravide sau care au nascut deja pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta incontinenta urinara dupa nastere daca:

  • aveau incontinenta inainte de a naste;
  • dezvolta probleme ale vezicii urinare in timpul sarcinii;
  • fac munca fizica ce presupune un grad ridicat de efort;
  • au deja un copil;
  • asteapta un copil care va avea o greutate mare la nastere;
  • intampina dificultati in timpul nasterii si au nevoie de taieturi, cusaturi sau pense.

Studiile arata ca nasterea vaginala este factorul de risc major pentru dezvoltarea incontinentei de efort. Si asta in timp ce femeile care nasc prin cezariana pot avea un risc usor redus de a dezvolta incontinenta urinara de efort in comparatie cu cele care nasc vaginal.

In cele mai multe cazuri, daca o femeie a dezvoltat incontinenta urinara in timpul travaliului sau al nasterii, afectiunea va disparea dupa ce muschii s-au vindecat. Daca scurgerile involuntare persista mai mult de 6 saptamani dupa nastere, femeia ar trebui sa se adreseze unui medic.

Exista insa si cazuri cand podeaua pelvina nu se va recupera niciodata complet, existand riscul ca incontinenta urinara sa devina permanenta.

Masuri pentru evitarea incontinentei urinare permanente

O femeie insarcinata poate lua masuri pentru a minimiza riscul de a dezvolta incontinenta urinara pe termen lung, dupa ce naste. Acestea includ:

  • mentinerea unei greutati moderate: femeile isi pot reduce riscul de incontinenta prin pierderea excesului de greutate corporala;
  • efectuarea exercitiilor Kegels: femeile pot incepe aceste exercitii chiar inainte de a ramane insarcinate. Antrenamentul structurat al muschilor planseului pelvin poate ajuta la prevenirea aparitiei incontinentei urinare dupa nastere si in timpul sarcinii;
  • mentinerea unui bun tranzit intestinal: constipatia poate pune presiune asupra vezicii urinare si a uretrei, ceea ce poate provoca incontinenta urinara. Femeile insarcinate ar trebui sa se asigure ca mananca multe alimente care contin fibre pentru a preveni constipatia.

Daca au trecut mai mult de 6 saptamani de cand ai nascut si inca te confrunti cu incontinenta urinara, cel mai bine ar fi sa te adresezi unui medic. Incontinenta urinara iti poate afecta calitatea vietii si bunastarea psihica.

incontinenta urinara dupa cezariana

Cu ajutorul tratamentului potrivit, poti reduce insa simptomele si scapa, in timp, de aceasta problema. Astfel, initial, poti incerca urmatoarele solutii:

  • efectuarea exercitiilor Kegel pentru intarirea muschilor planseului pelvin;
  • apelarea la un pesar vaginal: acesta este un dispozitiv care are rolul de a spijini uretra si a preveni scurgerile urinare. Unele pesare sunt dispozitive de unica folosinta, in timp ce altele sunt concepute pentru utilizare pe termen lung. Despre aceasta solutie medicala poti afla mai multe din articolul Montaj pesar vaginal in Iasi: probleme ginecologice, rezolvate fara bisturiu.

Tratament PRP pentru incontinenta urinara dupa nastere

Este posibil ca problema incontinentei urinare sa nu se rezolve cu ajutorul solutiilor enumerate mai sus. Pentru a scapa definitiv de ea, poti apela la tratamentul cu terapia vampir sau PRP.

Acesta consta in recoltarea de sange de la pacienta si prelucrarea acestuia prin centrifugare. Sunt astfel obtinute elementele esentiale ale sangelui. Ulterior, are loc o reinjectare in peretii vaginali a lichidului astfel obtinut. Procedura contribuie la rejuvenarea vaginala, ceea ce va ameliora si va vindeva incontinenta urinara. Acest lucru va contribui semnificativ la cresterea calitatii vietii pacientei.

Tratamentul, prin rejuvenare, se realizeaza prin reinjectarea elementelor obtinute in peretii vaginali.

tratament incontinenta urinara (2)

Daca terapia vampir este asociata cu sedintele de terapie cu laser, imbunatatirile sunt spectaculoase si se obtin intr-un timp mai scurt. Despre beneficiile acestei terapii poti afla mai multe din Tratament inovator pentru incontinenta urinara: cum poti scapa de afectiune fara interventie chirurgicala.

Daca ai nascut recent sau cu ceva timp in urma, dar inca te confrunti cu incontinenta urinara sau iti doresti o imbunatatire a vietii sexuale dupa nastere, prin rejuvenare vaginala, poti apela la un specialist al Noelle Clinique. Tratamentele noastre iti pot rezolva cu usurinta problemele cu care te confrunti. Programeaza-te chiar acum la 0744 517 106.

sursa: medicalnewstoday.com

Tags :
incontinenta urinara dupa cezariana,incontinenta urinara dupa nastere,incontinenta urinara dupa sarcina,tratament incontinenta urinara
Share This :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Afla mai multe detalii