Daca suferi de incontinenta urinara sau ai fost diagnosticata cu prolaps al organelor pelvine, exista o solutie simpla, ce te-ar putea ajuta sa iti recapeti viata de dinainte de aparitia acestora. Dincolo de interventiile complicate, poti apela la un pesar vaginal. Acesta este un dispozitiv medical moale, detasabil, care este introdus in vagin. El sprijina zonele afectate de prolapsul organelor pelvine. Daca te intrebi cui te-ai putea adresa pentru procedura, iti spunem ca poti sta de vorba cu medicul tau sau poti merge direct la un specialist pentru montaj pesar vaginal in Iasi. Acolo, un medic cu experienta va gasi solutia potrivita pentru problema ta. Vorbim in acest articol despre cum functioneaza si cui este recomandat pesarul vaginal.
Cu ajutorul unui pesar vaginal sunt intarite zonele afectate de prolapsul organelor pelvine. Un prolaps apare atunci cand vaginul sau un alt organ din pelvis aluneca din locul sau obisnuit. Solutia adusa de montajul unui pesar vaginal este sa se evite operatia in zona pelvina.
Tot la montajul unui pesar vaginal poti apela si daca suferi de incontinenta de stres, ce te face sa scapi urina atunci cand tusesti, te incordezi sau faci exercitii fizice. Poti afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Tratament inovator pentru incontinenta urinara: cum poti scapa de afectiune fara interventie chirurgicala.
De asemenea, si femeile care au incontinenta in timpul sarcinii ar putea apela la un pesar vaginal. Dispozitivul medical mai poate fi folosit si ca vas pentru administrarea lenta a unor medicamente.
Montaj pesar vaginal, doar de catre un specialist
Atentie! Dispozitivul trebuie sa fie montat de un specialist, deoarece poate provoca leziuni vaginale in cazul in care nu este montat corect. Un semnal ca dispozitivul nu a fost montat corect este si acela ca simptomele problemei tale nu se amelioreaza.
Daca crezi ca solutia ar putea fi una potrivita si pentru tine, poti apela la un montaj pesar vaginal in Iasi, la Noelle Clinique, unde se afla unii dintre cei mai buni medici. Vei avea astfel siguranta ca dispozitivul va fi montat corect. De asemenea, poti apela la medicii de la Noelle Clinique si daca ai deja montat un pesar vaginal, dar simti ca ceva nu este in regula. Este posibil ca dispozitivul sa fie prabusit in vagin si sa necesite sa fie pus la loc, sub colul uterin.
Tipuri de pesare vaginale
Daca vrei sa apelezi la un montaj pesar vaginal in Iasi trebuie sa stii dinainte ca toate dispozitivele sunt fabricate din silicon, dar ele sunt de mai multe feluri. Iti prezentam in continuare tipurile de pesare vaginale disponibile in acest moment:
Pesar vaginal model inel
Asa cum ii spune si numele, pesarul vaginal inel are forma de cerc. Este adesea primul tip de dispozitiv pe care il recomanda medicii. Pe acesta il poti introduce si indeparta cu usurinta fara ajutorul unui medic.
Pesar vaginal model Gehrung
Acesta este un pesar in forma de U care este folosit pentru prolapsul uterin mai avansat si este adaptat pentru a se potrivi utilizatorului sau.
Pesar vaginal model Gellhorn
Acest dispozitiv este in forma de disc cu un buton mic in mijloc si este folosit pentru prolaps mai sever.
Pesar vaginal model cub
Si acest tip de pesar este utilizat pentru prolapsul in stadiu avansat. Este compactat si introdus in vagin, unde foloseste aspiratia pentru a sustine zonele afectate de prolaps.
Medicul este cel va stabili ce fel de pesar vaginal este potrivit pentru tine, in urma examinarii vaginale unde va constata cat de sever este prolapsul de care suferi. Poti face o programare chiar acum la 0744 517 106, pentru a vedea daca pesarul vaginal este o solutie si pentru tine.
Atentie insa! Este important sa alegi pesarul vaginal potrivit atat ca forma, cat mai ales ca dimensiune. Daca dispozitivul este prea mare, s-ar putea sa simti prea multa presiune sau disconfort. Daca este prea mic, poate aluneca. Din acest motiv, poate fi nevoie de cateva incercari pentru a-ti gasi pesarul care sa ti se potriveasca.
Montaj pesar vaginal in Iasi: intretinerea dispozitivului
Dupa ce ti s-a montat pesarul vaginal, asigura-te ca urmezi instructiunile medicului legate de intretinerea si curatarea dispozitivului.
Daca ai un tip de pesar pe care il poti indeparta singur, cum este cel in forma de inel, poti sa il scoti in fiecare noapte sau in fiecare saptamana si sa il speli. Utilizeaza apa si sapun. Inainte de a il reintroduce in vagin, asigura-te ca pesarul este complet uscat.
Pe de alta parte, daca ai un tip de pesar care necesita indepartarea de catre medic, va trebui sa mergi la cabinet la fiecare 1 pana la 3 luni pentru a-l scoate si curata.
Posibile riscuri
Daca ai montat un pesar vaginal si simti durere, disconfort sau scurgeri roz ori sangerii mergi la medic. Acestea ar putea fi semne ca pesarul tau este unul nepotrivit. Este posibil sa ai nevoie de o dimensiune diferita. De asemenea, sangerarea poate insemna ca pesarul se freaca de peretii vaginului. Daca este scos, zona se va vindeca cu timpul.
In schimb, prezenta unei secretii albicioase poate fi ceva normal atunci cand ai montat un pesar vaginal. Daca aceasta isi schimba culoarea sau miroase urat, anunta medicul. Este posibil sa ai o infectie sau iritatie vaginala. Ginecologul ti-ar putea prescrie un antibiotic sau o crema cu estrogen pentru a ajuta la protejarea pielii din vagin care devine tot mai sensibila pe masura ce imbatranesti.
Viata sexuala dupa montaj pesar vaginal in Iasi
Daca crezi ca un montaj de pesar vaginal ar fi potrivit si in cazul tau, atunci sigur te intrebi cum iti va fi afectata viata sexuala. Medicii dau asigurari ca poti face sex daca ai un pesar vaginal model inel. De asemenea, poti opta sa il elimini inainte de a face sex si sa il reintroduci ulterior.
Alte tipuri de pesare vaginale, cum ar fi Gellhorn sau cub, ocupa intregul spatiu al vaginului. Daca folosesti un astfel de model, nu vei mai putea sa ai o viata sexuala activa.
Daca ai nevoie de mai multe informatii despre montaj pesar vaginal pentru a putea lua o decizie sau daca a vedea daca solutia este potrivita si pentru rezolvarea problemei tale, poti face o programare la 0744 517 106, la Noelle Clinique.
sursa: webmd.com