noelle clinique

Asocierea terapiei vampir cu laserul CO2 pentru combaterea atrofiei vaginale

PRP vaginal

Atrofia vaginala reprezinta o afectiune determinata de un fond estrogenic scazut. Este caracterizata de inflamarea si subtierea mucoasei vaginale, asociate cu uscaciune vaginala. Discutam in acest material despre simptome in caz de atrofie vaginala si diagnosticare, dar mai ales solutii reale pentru aceasta problema.

Pacientele cu atrofie vaginala experimenteaza frecvent durere sau disconfort in timpul actului sexual, senzatie de usturime sau arsura locala. In cazuri mai rare, acestea pot prezenta sangerare genitala in cantitate minima.

Daca pana de curand terapia estrogenica reprezenta tratamentul de electie al atrofiei vaginale, in prezent, atentia specialistilor a migrat catre modalitati terapeutice non-invazive. Acestea constituie o alternativa eficienta, lipsita de efectele secundare ale hormonoterapiei, pentru aceasta afectiune.

atrofie vaginala

In acest articol, dorim sa va aducem la cunostinta beneficiile asocierii terapiei vampir (PRP – platelet-rich plasma) cu laserul CO2, ca metoda inovatoare de tratament a atrofiei vaginale.

Laserul CO2, utilizat in tratamentul atrofiei vaginale

Cercetatorii au studiat beneficiile laserului CO2 si au demonstrat ca utilizarea acestuia determina efecte termale la nivel tisular, care promoveaza vindecarea printr-o serie de modificari la nivel citologic, metabolic si genic. Astfel, este stimulata producerea de colagen si remodelarea mucoasei vaginale, alaturi de cresterea troficitatii si vascularizatiei locale. Mai mult, un studiu realizat de Salvatore si colegii sai a demonstrat cu utilizarea laserului vaginal a redus inclusiv simptomele incontinentei urinare la femeile cu atrofie vaginala.

Atrofie vaginala: tratamentul cu PRP, terapia vampir

Pe de alta parte, terapia vampir induce migrarea si diferentierea diverselor tipuri celulare, producerea de capilare noi (neoangiogeneza), precum si remodelarea tisulara printr-o serie de factori de crestere si mediatori chimici existenti in propria plasma a pacientelor. Asadar, prin aceasta terapie, este sustinuta regenerarea si repararea mucoasei vaginale.

Motivele asocierii acestor variante terapeutice sunt multiple. In primul rand, efectele terapeutice se combina in mod sinergic. Astfel, a fost demonstrat un continut crescut de colagen la nivel tisular atunci cand PRP a fost asociat cu laserul CO2.

tratament atrofie vaginala

In al doilea rand, PRP poate reduce inflamatia determinata de procedura laser prin stimularea activarii, migrarii si proliferarii celulelor stem locale. Gaspar si colegii au investigat efectele acestei combinatii terapeutice in cazul atrofiei vaginale si au evidentiat pe de-o parte dovezi histologice de regenerare tisulara, iar pe de alta parte, o reducere a simptomatologie subiective a pacientelor de tipul uscaciune vaginala si dispareunie – durere la contactul sexual.

Nu in ultimul rand, apa este un cromofor pentru laserul CO2, ceea ce inseamna ca tesuturile deshidratate vor raspunde mai slab la actiunea laserului. In acest caz, PRP-ul potenteaza actiunea laserului prin cresterea gradului de hidratare tisulara.

Terapia combinata pentru atrofie vaginala: laser CO2 + PRP

Un studiu recent a comparat eficacitatea laserului CO2 terapia combinata PRP – laser CO2 pentru pacientele cu atrofie vulvo-vaginala. Cercetatorii au demonstrat ca ambele loturi de pacienti au prezentat o reducere a simptomatologiei asociate cu atrofia vaginala, precum si o imbunatatire a gradului de hidratare, pH-ului si elasticitatii vaginale dupa o singura sedinta. Mai mult, efectele pozitive ale terapiei combinate au persistat pe o perioada de urmarire de 1 an, comparativ cu monoterapia laser la care efectele clinice au durat mai putin. Concluziile acestui studiu sustin asocierea terapeutica pentru tratamentul atrofiei vulvo-vaginale.

solutii pentru uscaciunea vaginala

La Noelle Clinique, va oferim posibilitatea de a beneficia de terapia combinata pentru tratamentul atrofiei vulvo-vaginale, efectuata de specialisti in domeniu.

Laserul CO2 utilizat in clinica noastra, MonaLisa Touch®, este cel mai performant laser utilizat la nivel mondial pentru tratamentul afectiunilor ginecologice. In combinatie cu tehnologia PRP adaptata nevoilor dumneavoastra, constituie cea mai buna si minim-invaziva abordare a atrofiei vulvo-vaginale. Gasesti mai multe informatii despres serviciile medicale oferite in clinica noastra si in sectiunea dedicata, Servicii.

Specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a va raspunde la intrebari si pentru a va oferi cele mai bune solutii pentru problemele dumneavoastra din sfera ginecologica. Puteti solicita detalii si programari la 0744 517 106.

Bibliografie:
  1. Minor PD. Live attenuated vaccines: Historical successes and current challenges. Virology. 2015;479-480:379-92.
  2. Shifren JL. Genitourinary Syndrome of Menopause. Clin Obstet Gynecol. 2018;61(3):508-16.
  3. Samuels JB, Garcia MA. Treatment to External Labia and Vaginal Canal With CO2 Laser for Symptoms of Vulvovaginal Atrophy in Postmenopausal Women. Aesthet Surg J. 2019;39(1):83-93.
  4. Gambacciani M, Palacios S. Laser therapy for the restoration of vaginal function. Maturitas. 2017;99:10-5.
  5. Salvatore S, Calligaro A. Use of CO2 laser therapy against vaginal atrophy, vaginal laxity and urinary incontinence. DEKA White Paper July. 2013.
  6. Kim SH, Park ES, Kim TH. Rejuvenation Using Platelet-rich Plasma and Lipofilling for Vaginal Atrophy and Lichen Sclerosus. J Menopausal Med. 2017;23(1):63-8.
  7. El-Hawary EE, Nassar S, Hodeib AA, Shareef MM, Fawzy MM. Ablative Fractional Carbon Dioxide Laser and Autologous Platelet-Rich Plasma in the Treatment of Atrophic Acne Scars: A Comparative Clinico-Immuno-Histopathological Study. Lasers Surg Med. 2021;53(4):458-67.
  8. Sharara FI, Lelea LL, Rahman S, Klebanoff JS, Moawad GN. A narrative review of platelet-rich plasma (PRP) in reproductive medicine. J Assist Reprod Genet. 2021;38(5):1003-12.
  9. Gaspar A, Addamo G, Brandi H. Vaginal Fractional CO2 Laser: A Minimally Invasive Option for Vaginal Rejuvenation. The American Journal of Cosmetic Surgery. 2011;28(3):156-62.
  10. Tseluyko S, Piskunova EB. A Comparative Study of Efficacy of CO2 Laser Treatment Alone and in Combination with Platelet-Rich Plasma for Vulvovaginal Atrophy. Journal of Minimally Invasive Gynecology. 2021;28(11, Supplement): S82-S3.
Tags :
cum scap de uscaciunea vaginala,laser vaginal,PRP vaginal,tratament atrofie vaginala,uscaciune vaginala
Share This :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Afla mai multe detalii