Incontinenta urinara se manifesta prin pierderea controlului vezicii urinare. Severitatea variaza de la scurgeri ocazionale, in timp ce tusesti sau stranuti, pana la aparitia brusca a nevoii de a urina si imposibilitatea de a mai putea ajunge la toaleta. Daca si tu te confrunti cu aceasta afectiune si ti se pare o problema jenanta, trebuie sa stii ca multi oameni se confrunta cu aceeasi situatie. Vestea buna este ca acum exista solutii inovatoare pentru rezolvarea ei. Vorbim in acest articol despre cauze, dar si despre tratamentele nechirurgicale ce pot minimiza si chiar elimina incontinenta urinara.
Desi incontinenta urinara apare mai des pe masura ce oamenii imbatranesc, ea nu este o consecinta inevitabila a imbatranirii. Pentru anumite persoane, un stil de viata sanatos, modificarea alimentatiei sau ingrijirea medicala pot trata simptomele incontinentei urinare. Daca problema iti afecteaza activitatile zilnice, atunci cauta un specialist in care sa capeti incredere si sa te ajute sa o rezolvi.
Tipuri de incontinenta urinara
In functie de factorii care o declanseaza, incontinenta urinara poate fi de mai multe tipuri, respectiv:
Incontinenta urinara de stres sau de efort
Urina curge atunci cand exerciti presiune asupra vezicii urinare tusind, stranutand, razand, facand exercitii fizice sau ridicand ceva greu.
Incontinenta de urgenta
Se manifesta atunci cand ai o nevoie brusca si intensa de a urina, urmata de o pierdere involuntara de urina. Este posibil sa ai nevoie sa urinezi des, inclusiv pe tot parcursul noptii. Incontinenta de urgenta poate fi cauzata de o afectiune minora, cum ar fi o infectie sau de o afectiune mai grava, precum o tulburare neurologica sau diabet.
Incontinenta de preaplin
Incontinenta de preaplin apare atunci cand vezica urinara nu se goleste complet si simti nevoia sa mergi des la toaleta.
Incontinenta functionala
Apare atunci cand o deficienta fizica sau psihica te impiedica sa ajungi la toaleta la timp.
Incontinenta mixta
Se manifesta atunci cand te confrunti cu mai mult de un tip de incontinenta urinara. Cel mai adesea aceasta se refera la o combinatie de incontinenta de efort si incontinenta de urgenta.
Cauze ale incontinentei urinare
Asadar, incontinenta urinara poate fi cauzata de o problema in functionarea sistemului urinar, de afectiuni medicale, probleme fizice sau obiceiurile de zi cu zi. O evaluare medicala amanuntita te poate ajuta sa determini ce se afla in spatele afectiunii.
Medicul tau va incerca sa gaseasca cauza incontinentei urinare. Printre altele, el iti poate pune intrebari despre simptomele pe care le ai si iti poate cere sa tii un jurnal in care vei nota cand si cat de des urinezi, precum si cantitatile.
Totodata, exista anumite bauturi, alimente si medicamente ce pot actiona ca diuretice, stimuland vezica urinara si crescand volumul de urina. In acest caz, se poate manifesta incontinenta urinara temporara. Alcoolul, cofeina, bauturile carbogazoase, indulcitorii artificiali, ciocolata sau ardeiul iute se numara printre produsele care favorizeaza aparitia incontinentei urinare temporare. Lista continua cu alimente bogate in condimente, zahar sau acid, in special fructele citrice. Si medicamente pentru inima si tensiunea arteriala, sedative si relaxante musculare, precum si dozele mari de vitamina C favorizeaza manifestarea afectiunii.
Afectiuni medicale ce pot cauza incontinenta urinara
Incontinenta urinara poate fi cauzata si de o afectiune medicala usor de tratat, cum ar fi:
- infectii ale tractului urinar: pot irita vezica urinara, provocand nevoia puternica de a urina si, uneori, incontinenta;
- constipatie: rectul este situat in apropierea vezicii urinare si impartaseste multi dintre aceiasi nervi. Scaunul tare si compactat in rect face ca acesti nervi sa fie hiperactivi si sa mareasca frecventa urinara.
Sarcina, nasterea, inaintarea in varsta, menopauza, prostata marita, cancerul de prostata sau tulburari neurologice sunt alte afectiuni medicale ce pot provoca incontinenta urinara.
Incontinenta urinara poate provoca iritatii si deteriorari ale pielii. De asemenea, poate scadea foarte mult calitatea vietii, deoarece scurgerile involuntare de urina pot naste sentimente de jena, teama de a fi ridiculizat si chiar depresie. Multi oameni care si-au pierdut controlul asupra vezicii urinare au o stima de sine scazuta si tind sa se izoleze.
Teste necesare pentru incontinenta urinara
De asemenea, poate fi necesar sa faci urmatoarele teste pentru a afla cauza afectiunii. Acestea sunt:
- analize de urina pentru a afla daca exista o infectie;
- test de stres in care sa tusesti puternic cu vezica plina;
- teste care masoara presiunea vezicii urinare, capacitatea vezicii urinare si debitul de urina;
- cistoscopie;
- radiografie a vezicii urinare, numita cistograma;
- ecografie.
Interventia chirurgicala pentru incontinenta urinara
Unele persoane cu incontinenta urinara pot avea nevoie de suspensie pentru vezica urinara sau pentru zona pelvina. Este o procedura chirurgicala in care vezica urinara si uretra sunt mutate intr-o pozitie mai buna in pelvis.
O alta interventie chirurgicala poate fi efectuata pentru a fixa in siguranta vezica urinara si uretra cu un sling. Sling-ul este confectionat din material abdominal sau plasa sintetica. Este plasat sub vezica urinara si in jurul uretrei. Comprima sfincterul vezicii urinare si previne scurgerea de urina. Aceasta interventie chirurgicala este utilizata in principal pentru a trata femeile. Uneori, metoda poate trata incontinenta de stres la barbati.
Exista si persoane care pot avea nevoie de un sfincter urinar artificial. In timpul interventiei chirurgicale, un inel sintetic umplut cu lichid este plasat in jurul uretrei. Cand inelul este plin de lichid, inchide uretra si previne scurgerea de urina. Cand persoana trebuie sa urineze, activeaza supapa de reglare. Inelul se desumfla si urina iese din vezica. Aceasta interventie chirurgicala este utilizata in principal la barbati si rar la femei.
Majoritatea oamenilor nu doresc sa apeleze la o interventie chirugicala pentru a rezolva problema incontinentei urinare. Din fericire, pe langa metodele traditionale de interventie chirurgicala, exista acum tratamente inovatoare, nechirurgicale, care pot minimiza sau elimina incontinenta urinara. In cadrul clinicii noastre, oferim servicii medicale realizate cu ajutorul MonaLisa Touch, o procedura de ultima generatie, non-chirurgicala.
Procedura MonaLisa Touch consta in aplicarea de energie termica laser pe vagin pentru a stimula productia de colagen a organismului. Acest lucru intareste si ingroasa in mod natural muschii si tesuturile din jurul vezicii urinare, ceea ce ajuta la reducerea sau eliminarea anumitor tipuri de incontinenta urinara.
Daca crezi ca acest tip de tratament ti-ar putea creste calitatea vietii si ar fi potrivit si in cazul tau, poti face chiar acum o programare la 0744 517 106. Expertii Noelle Clinique iti vor oferi suportul si informatiile de care ai nevoie pentru a lua cea mai buna decizie pentru sanatatea ta.
sursa: mayoclinic.org