noelle clinique

Viata intima a femeilor la menopauza: uscaciune vaginala si durere in timpul actului sexual | Care sunt solutiile

Sindromul genito-urinar de menopauza

Menopauza aduce cu ea o serie de schimbari importante in viata femeilor, fiind caracterizata de mult disconfort. Acelasi disconfort crescut se regaseste si in aspecte care tin de zona si viata intima. Printre ele se numara si sindromul genito-urinar al menopauzei, cu simptome precum iritatii, uscaciune vaginala, durere in timpul actului sexual si infectii ale tractului genital. Vorbim in continuarea acestui articol despre cum te poate afecta sindromul genito-urinar al menopauzei, dar si despre care sunt solutiile de tratament.

Pentru combaterea disconfortului, de-a lungul timpului au fost dezvoltate diferite terapii hormonale. Ele vin insa la pachet cu riscuri ale unor efecte secundare semnificative. Vestea buna este ca femeile aflate la menopauza au la dispozitie tehnologii inovatoare pentru rezolvarea problemelor intime ale menopauzei. Astfel de terapii sunt cele laser.

Sindromul genito-urinar al menopauzei este un termen relativ nou care inglobeaza afectiunea cunoscuta anterior ca atrofie vulvovaginala, vaginita atrofica sau atrofie urogenitala. Principalele simptome ale sindromului genito-urinar al menopauzei sunt:

  • uscaciune;
  • arsuri;
  • iritatii vaginale;
  • durere in timpul actului sexual;
  • infectii ale tractului urinar;
  • polakiurie (urinari frecvente);
  • nicturie (necesitatea de a urina in timpul noptii);
  • dureri la urinare;
  • incontinenta urinara.

Termenii atrofie vulvovaginala si vaginita atrofica, care au fost utilizati in general pana de curand, au fost considerate ca limitative deoarece nu acopereau intregul spectru de simptome. De asemenea, nu includeau ca simptomele sunt legate de nivel scazut de estrogen, caracteristic in menopauza.

Medicii atentioneaza ca sindromul genito-urinar de menopauza poate avea un impact negativ profund asupra calitatii vietii in postmenopauza. Femeile afectate ar trebui sa fie constiente de aceste probleme si sa apeleze, din timp, la tratamente eficiente.

terapia laser pentru sindromul genito-urinar al menopauzei

Printre inovatiile disponibile pentru femeile afectate de sindromul genito-urinar al menopauzei se numara laserele CO2 si Erbium-Yag (DEKA – MonaLisa Touch, FotonaSmooth, FemiLift) si terapia cu LED-uri si frecvente radio.

Sindromul genito-urinar al menopauzei si efectele scaderii estrogenului

Scaderea cantitatii de estrogen cu care se confrunta femeile, atat in perioada premenopauza, cat si postmenopauza, are ca rezultat:

  • modificari hormonale si anatomice ale tractului genito-urinar;
  • uscaciunea vaginala;
  • durere in timpul actului sexual – dispareunia;
  • reducerea lubrifierii.

Cele enumerate mai sus sunt cele mai raspandite si deranjante simptome. Ele au un impact semnificativ asupra calitatii vietii femeilor afectate, in special a celor care sunt active sexual.

Tratamente pentru sindromul genito-urinar al menopauzei

Scopul principal al tratamentului sindromului genito-urinar al menopauzei este ameliorarea simptomelor. Optiunile de tratament disponibile, pe langa terapia hormonala locala, includ modificari ale stilului de viata si tratamente non-hormonale.

In prima faza, tratamentul recomandat sunt produsele non-hormonale, cum ar fi lubrifiantii si cremele hidratante. Ulterior, pe masuta ce sindromul genito-urinar de menopauza progreseaza, medicul prescrie terapia hormonala , cu produse ce contin estrogeni, aplicate local. Pentru o eficienta crescuta si imbunatatirea vietii sexuale, femeia afectata de sindromul genito-urinar al menopauzei poate apela la tehnologia laser.

terapie laser la Noelle Clinique

Medici cu experienta ai Noelle Clinique aplica, la Iasi, acest tip de tratament, obtinand o imbunatatire a vietii intime a pacientelor si o ameliorare semnificativa a simptomelor in discutie. Poti afla mai multe informatii programandu-te la 0744 517 106.

Sindromul genito-urinar al menopauzei: tratament local, non-hormonal

Asa cum spuneam, in prima faza, tratamentul consta in aplicarea lubrifiantilor si cremelor hidratante vaginale non-hormonale. Lubrifiantii sunt produse pe baza de apa, silicon sau ulei care nu sunt absorbite de piele. Acestea actioneaza imediat si ofera o ameliorare temporara a uscaciunii vaginului si a durerii in timpul actului sexual. Concret, ele ajuta temporar femeile a caror uscaciune vaginala este o problema numai in timpul actului sexual.

Cremele hidratante vaginale

In acelasi timp, pot fi aplicate, in mod regulat, cremele hidratante vaginale. Ele pot imbunatati confortul in timpul actului sexual si pot creste umiditatea vaginala. Cremele hidratante imita secretiile vaginale si scad pH-ul, prin modificarea continutului de lichid din epiteliul vaginal.

Cu toate acestea, astfel de produse sunt potrivite mai ales pentru femeile cu simptome usoare pana la moderate.

Sindromul genito-urinar de menopauza: tratamentele hormonale, la pachet cu riscul efectelor secundare

In aceste conditii, majoritatea femeilor au nevoie de alte terapii. In cele din urma, pacientele vor primi medicamente hormonale. De retinut este ca acestea vin la pachet cu efectele secundare ale terapiilor hormonale. Totodata, femeile supravietuitoare ale cancerului de san nu nu ar trebui sa primeasca terapie pe baza de estrogen.

De asemenea, in ceea ce priveste femeile cu afectiuni ale tractului urinar, in urma aplicarii tratamentelor hormonale, pentru multe dintre ele s-a observat reducerea numarului de infectii urinare si a hiperactivitatii vezicii urinare. Tratamentul hormonal nu a ajutat insa femeile cu incontinenta urinara la efort. Solutia in cazul acestora poate fi apelarea la tehnologia laser. Actiunea laserului asupra submucoasei reactiveaza fibrele musculo-conjunctive. Astfel, epiteliul si fibrele de colagen se ingroasa si remodelează tesutul conjunctiv ce intareste si inmoaie peretele vaginal. Afla mai multe despre beneficiile acestei terapii din articolul Tratament inovator pentru incontinenta urinara: cum poti scapa de afectiune fara interventie chirurgicala.

Prudenta in utilizarea terapiilor hormonale pentru sindromul genito-urinar de menopauza

In ceea ce priveste tratamentele hormonale, o atentie deosebita trebuie acordata in cazurile femeilor cu antecedente de tumori sensibile la estrogen, cum ar fi cancerul de san sau de endometru. Orice terapie hormonala trebuie utilizata cu prudenta. Raportul risc/beneficiu trebuie sa fie individualizat si cantarit impreuna cu medicul oncolog.

tratament hormonal pentru sindromul genito urinar

In acelasi timp, riscurile terapiei hormonale trebuie evaluate amanuntit, tinand cont de factori precum:

  • varsta;
  • durata utilizarii;
  • doza;
  • tipul de tratament;
  • calea de administrare.

Receptorii de estorgeni, prezenti in zona intima

Estrogenii sunt hormonii secretati in mod natural de ovare, sintetizati in principal de-a lungul intregului ciclu. Estrogenii produc efecte si asupra oaselor, vaselor sangvine, a sistemului cardiovascular. De asemenea, acesti homoni sunt responsabili de reglarea dispozitiei si a emotiilor prin intermediul receptorilor din sistemul nervos central, serotonina sau dopamina, cu efect asupra statusului mental. Receptorii de estrogeni sunt prezenti in vagin, vulva, uretra si vezica urinare. Iritatia care apare in timpul actului sexual este rezultatul mediului hipoestrogenic al tesutului tractului urogenital si reflecta:

  • modificari ale grosimii epiteliului vaginal;
  • atrofia muschilor netezi;
  • reducerea fluxului sanguin in zona vaginala;
  • pierderea elasticitatea tesuturilor.

In tractul urinar inferior, este afectata capacitatea contractila a vezicii urinare, a sfincterului uretral si functionalitatea muschilor planseului pelvin.

Factori de risc ai sindromului genito-urinar de menopauza

Pe langa menopauza, principalii factori de risc ai sindromului genito-urinar de menopauza sunt:

  • absenta nasterii vaginale;
  • consumul de alcool;
  • ooforectomia bilaterala: atunci cand ovarele si ambele trompe uterine sunt îndepărtate;
  • scaderea frecventei relatiilor intime si abstinenta sexuala;
  • fumatul
  • lipsa exercitiilor fizice;
  • insuficienta ovariana prematura;
  • tratamente pentru cancer prin iradiere pelvina si chimioterapice.

De asemenea, evitarea oricaror factori de risc asociati cu sindromul genito-urinar al menopauzei, cum ar fi renuntarea la fumat, poate fi utila. Si asta deoarece fumatul a fost asociat cu o crestere a metabolismului estrogenului care duce la atrofia vaginala.

Daca te afli in perioada pre sau postmenopauza si problemele cauzate de sindromul genito-urinar al menopauzei iti afecteaza si tie sanatatea zonei intime, precum si viata sexuala, poti apela la tratamentul laser vaginal, ocolind astfel riscurile terapiilor hormonale. Poti obtine mai multe informatii despre terapia cu laser de la specialistii Noelle Clinique. Programeaza-te chiar acum la 0744 517 106.

sursa: ncbi.nlm.nih.gov

Tags :
afectiuni menopauza,boli in menopauza,ce este sindromul genito-urinar de menopauza,durere act sexual menopauza,infectii vaginale menopauza,noelle clinique,tratament laser,tratament menopauza,tratament sindrom genito urinar,vaginita atrofica
Share This :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Afla mai multe detalii